Fair trade + bio katoen

 

Wat is fair trade?

De term ‘fair trade’ komt tegenwoordig steeds vaker voor, maar wat houdt het nu precies in? Laten we daar eens mee beginnen….. Fair trade doorbreekt de vicieuze cirkel van onzekere prijzen en een te laag inkomen voor boeren in ontwikkelingslanden, door standaarden te zetten die de boeren mogelijkheden bieden voor ontwikkeling en groei. Hierdoor krijgen ze de kans te investeren in hun onderneming, eigen toekomst en die van hun kinderen.

Waarom fair trade?

Een korte-termijn ‘voordeel’ van de vaak gebruikte pesticiden en kunstmest bij katoenteelt is dat deze stoffen zorgen voor meer opbrengst voor de boeren en minder kans op het mislukken van de oogst. Dit gaat ten koste van de landbouwgrond en de gezondheid van de mensen. Het probleem echter is dat in veel arme landen boeren niet de luxe hebben om aan lange-termijn-planning te doen. Doen ze dat wel door geen chemicaliën te gebruiken, dan hebben ze minder katoen om te verkopen. En aangezien de boeren voor hun gezin moeten blijven zorgen wordt biologisch katoen iets duurder dan ‘gewoon’ katoen. Toch komt het extra verdiende geld vaak niet bij de boeren zelf terecht. Daarom is alleen het feit dat je shirt gemaakt is van biologisch katoen (zoals bijv. bij H&M) niet voldoende. Een ander groot nadeel dat kleeft aan katoen is kinderarbeid. In veel landen zijn kinderen gedwongen om mee te werken in de katoenteelt. Hierdoor kunnen ze niet naar school en wordt de ontwikkeling van het gebied nog meer bedreigd. Een GOTS of Fair Trade (Max Havelaar) keurmerk geeft meer zekerheid dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun oogst, dat de arbeiders onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken (arbeidstijden, loon, omstandigheden op de werkplek) en dat er geen sprake is van kinderarbeid.

Wat is biologisch katoen en is het zo veel beter?

Biologisch katoen is gewoon katoen, maar dan verbouwd zonder gebruik van kunstmatige meststoffen (kuntsmest), insecticiden of bestrijdingsmiddelen (pesticiden). Daarbij is bio katoen vrij van irriterende, schadelijke kleur- en bleekstoffen of oplosmiddelen. Genetisch gemodificeerde planten mogen niet gebruikt worden voor gecertificeerd bio katoen. Hierdoor is bio katoen niet alleen zachter, maar ook puur, natuurlijk en meer ademend voor de huid. Veel en veel beter dus! Bio katoen voorkomt de verstoring van het natuurlijke evenwicht van het kind. Het immuunsysteem van kinderen is nog niet volgroeid en daarom zijn juist zij gevoeliger voor allergieën en eczeem. En daar waar ‘gewoon’ katoen vaak eczeem en allergieën tot gevolg heeft, zorgt bio katoen ervoor dat de allergische reactie zal verminderen of zelfs voorkomen wordt door het ontbreken van die chemicaliën.

Het verschil tussen keurmerken GOTS en Oeko-Tex Standard 100

GOTS (Global Organic Textile Standard) stelt de hoogste eisen aan het volledige proces van biologisch katoen. GOTS kijkt niet alleen heel strikt naar het gebruik van chemische middelen, maar ook naar de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor iedereen die betrokken is bij de productie van de kleding, van grondstof tot eindproduct. Oeko-Tex Standard 100 houdt in dat de kleding geen schadelijke stoffen bevat. Dus niet alleen beter voor je huid, maar ook voor je gezondheid. Indien de kleding het Oeko-Tex Standard 100 label draagt wil dit echter niet garanderen dat de kleding ook eerlijk geproduceerd is, iets wat uiteraard wel degelijk het geval kan zijn.

Kortom… ja! We kunnen wel stellen dat kleding gemaakt van biologisch katoen, en al helemaal als de kleding een keurmerk als GOTS of Oeko-Tex Standard 100 draagt, zeer zeker beter is en meer dan de moeite waard!

gots-logo        oeko-tex-logo